FRÅGOR OCH SVAR


VÄRT ATT VETA

VAD BEHÖVER JAG TÄNKA PÅ INNAN JAG KÖPER BABYSKYDD ELLER BILBARNSTOL?

KONTROLLERA ATT DET FINNS ECE R44/04-MÄRKNING

Detta innebär att bilbarnstolen följer de strikta europeiska säkerhetsstandarderna. Du kan också titta på de säkerhetsomdömen som de flesta bilbarnstolar har fått för sin säkerhet av europeiska organisationer som utför tester, såsom Stiftung Warentest, Which? och ADAC.


FÖRSTÅ DE VIKTIGASTE SÄKERHETSFUNKTIONERNA

Vi vet att bilbarnstolar är komplexa saker. Men vi anser också att det är viktigt att föräldrar fattar välgrundade beslut om vilket skydd de ger sitt barn. Därför har vi sammanfattat några av de viktigaste säkerhetsfunktionerna att ta hänsyn till när du väljer bilbarnstol.

Vilka selesalternativ finns det?
Fempunktssele, trepunktssele eller bilbälte för vuxna? Förstå skillnaden mellan sele och skyddssystem – och varför Britax endast använder selar.

Ger den avancerat skydd vid sidokrockar?
Vid sidokrock – vilket är vanligt förekommande

Ger den överlägset huvud- och nackskydd?
För att skydda ett växande barns huvud och nackmuskler

Ger den bakåtvänt resande längre upp i åldrarna?
Ett bevisat säkrare sätt att resa med små barn (och ett lagstadgat krav för upp till 9 kg)

LÄS MER OM VÅR SÄKERHETSTEKNOLOGI


KONTROLLERA ATT DITT BARN ÄR REDO FÖR NÄSTA BILBARNSTOL

Med tanke på säkerheten bör du hålla ditt barn i samma bilbarnstol så länge som möjligt – tills barnet når viktgränsen eller huvudet når stolens översta del. Detta gäller framför allt för spädbarn eftersom bakåtvända stolar ger det säkraste sättet att resa på. Tumregeln för att byta stol är följande:

 • Flytta från grupp 0+-babyskydd när ditt barn överstiger viktgränsen och kan sitta i stolen utan hjälp eller när barnets huvud är högre än babyskyddets övre del.

 • Flytta från grupp 1-stol när övre delen av skalet är ungefär i ögonhöjd med barnet eller när barnet har överstigit viktgränsen.

 • Flytta inte för tidigt till grupp 2-3-stolar eftersom dessa är bredare för att passa större barn. Dessutom är ett yngre barns axlar för smala för att passa ett bilbälte för vuxna på ett säkert sätt. Ett litet barn kan därför lätt glida under bältet, framför allt när de somnar under resan.

HUR VÄLJER JAG RÄTT BILBARNSTOL FÖR MIN FAMILJ?

VILKEN ÅLDER OCH VIKT HAR DITT BARN? OCH HUR LÄNGE VILL DU ATT DITT BARN SKA ANVÄNDA BILBARNSTOLEN?

Information:
Det första du måste göra är att ta reda på vilka bilbarnstolar som ”passar” ditt barn. Det är beroende på ditt barns ålder och vikt. När du tagit reda på detta är nästa steg att välja vilken typ av bilbarnstol som bäst överensstämmer med dina behov.

Vissa bilbarnstolar är designade med tanke på kroppsbyggnad i en viss ålder eller barnets vikt. Dessa stolar erbjuder ett skräddarsytt skydd tillsammans med ultimat bekvämlighet och passform. Andra stolar är designade för att kunna hantera ett bredare åldersspann. Dessa stolar ger maximal flexibilitet och livslängd. Det är bara du som kan bestämma vad som är bäst för din familj.

Dina valmöjligheter:

NYFÖDD

Grupp 0/0+ | Födseln – 13 kg (~ 12/15 månader)
Dessa bilbarnstolar kallas ofta babyskydd, de kan användas från födseln och kan integreras med din barnvagn. De är designade för att vara lätta, bärbara och för att skydda ett spädbarn med sitt skal.

Grupp 0+/1 | Födseln – 18 kg (~ 4 år)
Dessa bilbarnstolar är designade för att användas från födseln men de stannar i bilen. De är oftast större och tyngre och kan inte integreras med din barnvagn. De passar dock barn upp till fyra års ålder eller 18 kg. De kan dessutom vara möjliga att använda framåtvända när ditt barn är redo.

SMÅBARN

Grupp 1 | 9 – 18 kg (~ 9 månader - 4 år)
Dessa bilbarnstolar är designade för barn från 9 kg till 18 kg och finns med olika monterings- och fastspänningstekniker.

Grupp 1/2 | 9 – 25 kg (~ 9 månader - 6 år)
Dessa bilbarnstolar är designade för barn från 9 kg till 25 kg och erbjuder ofta både bakåtvända och framåtvända resor för att passa ett växande barns skiftande behov.

Grupp 1/2/3 | 9 – 36 kg (~ 9 månader - 12 år)
Dessa bilbarnstolar är designade för barn från 9 kg till 36 kg och är de bilbarnstolar med längst livslängd.

BARN

Grupp 2/3 | 15 – 36 kg (~ 4 - 12 år)
Dessa bilbarnstolar kallas bältesstolar och är designade för att ge det ultimata skyddet till äldre barn från 15 kg till 36 kg.


VILKEN TYP AV INSTALLATION FUNGERAR PÅ DIN BIL?

Information:
Sedan vi utvecklade ISOFIX 1997 tillsammans med Volkswagen har den blivit standard för installationer av bilbarnstolar i Europa. ISOFIX minskar risken för monteringsfel men alla bilar har inte ISOFIX-anslutningar. Därför är det viktigt att du kontrollerar detta innan du väljer bilbarnstol.

Dina valmöjligheter:

ISOFIX

Vår uppfinning, som togs fram tillsammans med Volkswagen, gör anslutningen till bilens förankringspunkter enkel och direkt.

ISOFIT

Designad särskilt för grupp 2/3-bilbarnstolar – använder både ISOFIX och bilens bilbälte för att avleda krockkrafter bort från barnet.

ISOFIX+

Vår senaste utveckling av ISOFIX-systemet använder bredare anslutningar för att begränsa sidledsrörelser, tillsammans med överförankringsband för att förstärka stabiliteten och absorbera krockkrafter.

Bilbälten för vuxna

Använder bilens trepunktsbilbälte för att spänna fast bilbarnstolen


VILL DU ANVÄNDA DIN BILBARNSTOL SOM EN DEL AV ETT TRAVEL SYSTEM?

Information:
Endast vissa typer av bilbarnstolar (babyskydd) kan integreras med din barnvagn. Alla bilbarnstolar är inte kompatibla med alla barnvagnsmärken eller modeller. Väljer du rätt kombination kan ett babyskydd och ett travel system ge dig ett flexibelt och skyddande sätt att transportera ditt barn under resor med bil eller till fots.

Dina valmöjligheter:
Alla Britax-babyskydd är kompatibla med alla våra travel systems – men också med många andra ledande travel system-märken.

HUR VÄLJER JAG RÄTT BARNVAGN FÖR MIN FAMILJ?

TÄNK PÅ DITT BARNS BEHOV

Vi vet att bekvämlighet och en känsla av säkerhet är viktigt för små barn. Därför bör du tänka inte bara på barnets ålder utan också på barnets unika behov – vill barnet kunna se dig? Kommer barnet att sova mycket i liggdelen? Det finns barnvagnar som tar hänsyn till alla behov.


TÄNK PÅ DIN LIVSSTIL

Har din bil ett litet bagageutrymme eller har du lite plats hemma? Kommer du att gå ut mycket i naturen? Vill du att barnvagnen ska passa in som en del av din träning? Kommer du att resa kollektivt? Dessa frågor hjälper dig att hitta både rätt barnvagn och rätt tillbehör, för just dig och dina behov.


FÖRSTÅ VILKA FUNKTIONER SOM KAN VARA VIKTIGA FÖR DIG

Det kan kännas som om det finns oändligt mycket att välja mellan, men genom att förstå de olika funktionerna kan det hjälpa dig att prioritera det som är viktigast för dig.

Behöver du kunna integrera ett babyskydd eller en liggdel med ett barnvagnschassi?
Titta efter modeller med vårt CLICK & GO®- system – så att du kan integrera babyskyddet eller liggdelen direkt på chassit.

Behöver du en sittdel som kan vändas både framåt och bakåt?
Titta efter barnvagnar där sittdelen är vändbar så att mindre barn kan ha ögonkontakt med dig och lite större barn kan se världen omkring sig.

Är du kort eller lång?
Alla våra barnvagnar har mjuka och bekväma handtag men titta också efter handtag som kan höjdjusteras.

Vilken hopfällningsmekanism är bäst för dig?
Vi har jobbat hårt för att se till att det går enkelt och snabbt att fälla ihop alla våra barnvagnar – och flera av modellerna har dessutom vår mycket smidiga enhandsmanövrerade hopvikningsmekanism.

Vilka lutningsalternativ behöver du?
Spädbarn mår bra av att ligga horisontellt eftersom det gynnar utvecklingen av deras ryggrad och andningssystem. Däremot tycker större barn om att titta på sina föräldrar och världen runtomkring. Vi erbjuder ett antal justerbara lutningslägen så att spädbarn och små barn känner sig bekväma och glada.

Vilka hjul passar bäst för dig och din livsstil?
Framhjulen kan fixeras (för stabilitet på ojämn mark) eller hållas svängbara (för att runda hörn lättare). Stora hjul klarar av sand, lera eller snö bra, medan mindre hjul ger kompaktare hopfällning. Hjul som snabbt kan tas av är perfekta när du har begränsad förvaring eller ett litet bagageutrymme. Vi har alternativ som passar alla behov.

Kommer du att vara ute i olika sorters väder?
Vi har många olika suffletter med utfällbara skydd som skyddar från sol, regn, vind och mycket mer.

Bor du i ett land där det blir mörkt tidigt under vintern?
Vissa av våra modeller har designats med det nordiska klimatet i åtanke och har 3M ScotchliteTM reflexband för att synas även i dåliga ljusförhållanden.

Är förvaring viktigt för dig?
Kommer du att shoppa mycket till fots? Planerar du många familjeäventyr med alla tillbehör som det innebär? Då bör du tänka på vilken storlek och typ av förvaring du behöver.


UTFORSKA DINA FYRA HUVUDALTERNATIV

Allt-i-ett travel system
Passar från födelsen upp till ungefär tre år. Allt-i-ett är flexibla system med chassi, bakåt- och framåtvänd sittdel, liggdel och babyskyddsadaptrar. De gör det möjlighet för ett spädbarn att ligga eller resa i sitt babyskydd, ett lite större barn att sitta vänt mot sina föräldrar och för ännu lite större barn att se världen runtomkring.

Den lätta barnvagnen
Lätta barnvagnar är designade med tanke på behoven hos en familj i en stad och hos växande barn. De kan användas från födelsen (med en liggdel) men är designade för barn upp till 15 kg eller fyra år. De är ofta tillgängliga som tre- eller fyrhjuliga modeller och erbjuder ett effektivt och flexibelt paket.

Syskonvagnen
Syskonvagnar, eller dubbelvagnar,, är designade för att tillgodose behoven hos en växande familj. Antingen sida vid sida för maximal bekvämlighet eller tandem för maximal manövrering – för barn i olika åldrar eller till och med för tvillingar. Vissa dubbla barnvagnar har avtagbara sittdelar så att de kan användas som en singelbarnvagn när bara ett barn behöver transporteras.

Allround- och joggingvagnen
Allround- och joggingvagnar har designats efter strikta säkerhetsregler, så att de kan hantera hastigheten och kraften när man rör sig i högre hastighet i skiftande terräng. De är designade för att vara lätta, stötdämpande och imponerande snabba. De finns även dubbelversioner.

SÄKERHETSASPEKTER

VILKA ÄR DE LAGSTADGADE STANDARDERNA FÖR BILBARNSTOLAR?

Det är obligatoriskt att använda bilbarnstolar inom EU för barn upp till 135 cm eller 150 cm (beroende på medlemsland).

För närvarande finns det två lagstadgade standarder i Europa:

ECE R129

i-Size (detta är en ny standard för grupp 0- och 0+/1-bilbarnstolar som kommer att existera sida vid sida med ECE R44 01 under några år, och som har mer avancerade säkerhetsstandarder baserade på mer aktuella säkerhetsdata). Alla Britax-bilbarnstolar är godkända i enlighet med ECE R44/04.

ECE R44 04

För att kunna godkännas i enlighet med ECE R44/04 testas bilbarnstolarna i frontalkrockar i 50 km/h och påkörning bakifrån i 30 km/h med krockdockor och avancerade mätinstrument designade för att utvärdera bilbarnstolens säkerhetsnivåer. Bilbarnstolar godkända i enlighet med ECE R44/04 kan kännas igen på det orangefärgade märket. Alla Britax bilbarnstolar är godkända enligt ECE R44/04.


VAD SÄGER GODKÄNNANDEMÄRKET OM BILBARNSTOLEN?

enter image description here

 1. Din bilbarnstol överensstämmer med de europeiska säkerhetsstandarderna. Lägg märke till de två sista siffrorna: de ska sluta med 04 (senaste version) eller 03. R44-01 eller 02 är inte lagliga och får inte säljas eller användas sedan 2008.
 2. Det finns tre olika godkännanden för bilbarnstolar: universellt, halvuniversellt och fordonsspecifikt. "Universellt" betyder att din bilbarnstol är godkänd för användning i alla bilar. Du bör dock kontrollera att bilbarnstolen verkligen passar i din bil. Läs nedanstående artikel om "typmärkning".
 3. Godkännande för vikt (grupp). När bokstaven Y läggs till betyder det att stolen har en fempunktssele med grenband.
 4. Indikator för europeiskt godkännande.
 5. Indikerar landet i vilket godkännandet har erhållits:
  1 = Tyskland,
  2 = Frankrike,
  3 = Italien,
  4 = Nederländerna, osv.
 6. Godkännandenummer. De första två siffrorna (04) visar under vilken version bilbarnstolen har godkänts, i detta fall ECE R 44/04.
 7. Namn på produkttillverkaren
 8. Streckkod
 9. Ett unikt nummer som har tilldelats din bilbarnstol, för tester och spårning.


För att fastställa att en bilbarnstol är kompatibel med din bil, finns det tre typer av godkännanden:

Universellt godkännande

Bilbarnstolen är godkänd för att användas i alla fordon som överensstämmer med ECE R14- och R16-direktiven. Alla ISOFIX-bilbarnstolar måste använda ISOFIX-förankringspunkter, inklusive överförankringsband eller fotstöd, och fordonets manual måste ange att bilen är anpassad för "universella ISOFIX-bilbarnstolar".

Halvuniversellt godkännande

Ett halvuniversellt godkännande betyder att, förutom standardkraven, andra säkerhetskomponenter används för att fästa bilbarnstolen och kräver ytterligare tester. Till exempel: vissa fordon har mer utrymme inom eller under golvet, vilket kan påverka bilbarnstolens fotstöd. Du bör därför kontrollera biltillverkarens installationslista för din biltyp och modell.

Fordonsanpassat godkännande

Bilbarnstolen har testats i ytterligare dynamiska krocktester för enskilda bilmodeller och är endast godkänd för dessa bilar. Bilen måste finnas på bilbarnstolstillverkarens lista över kompatibla bilar. Detta kan inkludera design eller särskilda funktioner som bara kan installeras i en specifik biltyp.


i-Size (ECE R129)

i-Size är en ny förordning för bilbarnstolar som kommer att existera sida vid sida med den nuvarande förordningen (ECE R44/04) under de kommande åren Den har varit i kraft sedan 9 juli 2013. Vi var starkt bidragande till dess utveckling och vi anser att den kommer öka säkerheten betydligt för små barn i hela Europa.

De viktigaste ändringarna är:

Barn ska åka bakåtvänt minst till 15 månaders ålder
Ett bevisat säkrare sätt att resa om det skulle ske en frontalkrock.

Ytterligare sidokrocktester
För att säkerställa att bilbarnstolen ger bättre skydd vid sidokrockar.

ISOFIX-bilbarnstolar
Vår uppfinning från 1997 tillsammans med Volkswagen som minskar risken för felmontering betydligt.

Baserat på barnets ålder och längd istället för vikt
Återspeglar den senaste säkerhetsforskningen och ger föräldrar en tydligare indikator om vilken bilbarnstol som är rätt för deras barn samt när barnet är redo för nästa stol.

Bilbarnstolar godkända i enlighet med i-Size (eller ECE R129) kan kännas igen på det orangefärgade märket vid “i-Size”-märkningen. Dessutom kan man lätt hitta bilbarnstolens längdklassificering på märket. I övrigt ser godkännandemärket ut som ECE R44-märket.

VAD ÄR FÖRDELEN MED ATT BARNET SITTER BAKÅTVÄNT LÄNGRE?

ÖVERLÄGSET SKYDD VID EN FRONTALKOLLISION

Bilbarnstolar är designade för att absorbera krockkrafterna genom sitt skal och att fördela resten av krafterna bort från barnets kropp. Bakåtvända bilbarnstolar erbjuder bäst skydd vid frontalkollisioner – den vanligaste typen av olycka på vägarna.*

Enligt fysikens lagar är det säkrare för barn att sitta bakåtvänt vid en frontalkollision eftersom krockkrafterna avleds till bilbarnstolens bakre del medan den resterande energin fördelas jämnt över huvudet, nacken och överkroppen. Vid frontalkollisioner med en framåtvänd bilbarnstol fördelas krockkrafterna olika över stolens konstruktion och fastspänningssystem – vilket kan göra så att mer energi leds till barnets kropp.

Vår tro på att bakåtvänt resande är det säkraste för våra barn stöds av råden från svenska staten och av säkerhetsorganisationer i hela Skandinavien. Sverige har lägst barnadödlighet vid trafikolyckor i hela världen.


ERFARENHET SOM GÖR SKILLNAD

Vi har designat banbrytande bilbarnstolar i ungefär 50 år – och har varit förkämpar för bakåtvända bilbarnstolar i Sverige i över 20 år. Under åren har vi hela tiden använt det vi lärt oss för att utveckla innovativa sätt att göra säkrare, enklare, mer flexibla produkter. Vårt forsknings- och utvecklingsteam gör kontinuerliga framsteg vad gäller hantering av krockkrafter, vilket gör att vi kan förbättra säkerheten vid trafikolyckor hos våra produkter vid krockar ur varje vinkel (inklusive när bilen rullar runt på taket). Vi har också kunnat utveckla ett branschledande urval av bilbarnstolar som möjliggör bakåtvända resor bortom de begränsningarna hos ISOFIX – hela vägen upp till sex års ålder. Vi delar regelbundet med oss av vår expertis till statliga myndigheter och säkerhetsexperter över hela världen.


PLUS-TESTET – FÖR HÖGRE SÄKERHETSSTANDARDER

PLUS-testet är ett frivilligt test som sätter höga krav på en bilbarnstols förmåga att skydda huvud och nacke vid en frontalkrock. För närvarande utförs PLUS-testet på bilbarnstolar som är tillverkade för den svenska marknaden – det enda landet i Europa där föräldrar endast låter sina barn sitta bakåtvänt upp till fyra år. Inte alla bältessystem för barn har klarat testet sedan det infördes år 2009. Bara nio bilbarnstolar har blivit godkända på PLUS-testet, inklusive våra egna MAX-FIX II, HI-WAY II och MAX-WAY.

*Casimir “Child Car Passenger Fatalities - European Figures and In-Depth Study”; Alan Kirk; Loughborough University, UK; Conference: Protection of children in cars, Munich, 2011.

VAD ÄR FÖRDELARNA MED EN FEMPUNKTSSELE?

Nära 50 års erfarenhet och ständiga tekniska innovationer har gjort att vi vet i detalj vad det är som händer vid olika typer av kollisioner. Fempunktsselen är det enda bältessystem vi använder för alla våra grupp 0+/1-, 1- och 1/2-bilbarnstolar. Det är baserat på vår ständiga kunskapsinhämtning och vi fortsätter att hitta nya vägar att bygga in förlängda fempunktsselar i vår grupp 2-bilbarnstolar.


VILKA TYPER AV BÄLTESSYSTEM FINNS TILLGÄNGLIGA?

Inom grupp 0 och 0+ är barnen normalt fastspända med en trepunkts- eller fempunktssele. Inom grupp 1 är barnen fastspända med fempunktssele. Inom grupp 2 och 3 är barnen vanligtvis fastspända med ett bilbälte för vuxna. Vi arbetar också för en förlängd användning av fempunktssele för grupp 2, så att barn kan skyddas av säkerheten som en fempunktssele ger under en längre tid.


HUR FUNGERAR EN FEMPUNKTSSELE VID EN KOLLISION?

En fempunktssele minskar avsevärt kraften som ett barn upplever under en kollision genom att kraften avleds från barnet via selen till fem avskilda kontaktpunkter i stolen. När barnets hastighet minskas av selen sker dämpningen i ett stort område och begränsar rörelsen hos axlar och höfter, vilket ger mindre påverkan på ryggraden och kraften avleds från kroppens vitala organ. Vid olyckor där en bil rullar runt på taket, vid sidokrockar eller offset-krockar (där en kombination av vertikala, laterala och/eller indirekta laterala krafter kan leda till utskjutning eller submarining, där kroppen glider ut under bilbältet) gör axlarnas kontaktpunkter och grenbandet att barnet sitter säkert i stolens skyddande skal.


VARFÖR ANVÄNDER VI EN FEMPUNKTSSELE?

I alla bilbarnstolar med fempunktssele går banden ner över axlarna och över höften för att spännas fast mellan benen. Selen sitter tätt inpå bäckenbenet (banden vid grenen och höften) och går över axlarna och bröstkorgen (banden över axlarna). När ett barn skjuts framåt i stolen, som de skulle göra vid en krock, "håller" en ordentligt spänd sele barnet och ser till att barnet sitter fast vilket fördelar krockens krafter ut genom stolen och resterande krafter över kroppens starka ben.


VARFÖR ÄR BILBARNSTOLAR MED INTEGRERAD SELE OFTA DYRARE ÄN BILBARNSTOLAR MED SHIELD-SYSTEM?

Selar är svåra att designa. Den synliga delen är bara en liten del av hela bältessystemet, vilket består av band, tungor, grenband, anslutningar till skalet och nyckelkomponenten – spännet. Det behövs teknik för att göra det lätt att spänna fast och spänna loss selen och den behöver också dras runt skalet för förankring vid rätt punkter för att tyngden ska fördelas jämnt, samtidigt som den också ska göra det lättillgängligt för föräldrar som ska spänna fast sitt barn i bilbarnstolen. Dessutom är det tekniskt komplicerat och dyrt att designa ett skal som kan stå emot krafterna som en sele utsätter det för samtidigt som överkroppen hålls fastspänd på ett effektivt sätt.

PÅ VILKET SÄTT ÄR BILBARNSTOLAR MED HÖG RYGG SÄKRARE ÄN VANLIGA BÄLTESKUDDAR?

Bälteskuddar och bilbarnstolar med hög rygg är inte samma sak. Baserat på årtionden av erfarenhet och kontinuerlig forskning, anser vi att normala bälteskuddar helt enkelt inte ger tillräckligt huvud- eller sidokrocksskydd. Det är därför vi bara säljer bilbarnstolar med hög rygg. Och det är därför vi har arbetat för att skapa Europas första grupp 2/3-stol med säkerhetsomdömet “mycket bra”.*

*Stiftung Warentest och ADAC Motorwelt, 11/2013 för KIDFIX XP SICT vid användning med ISOFIX.


Bälteskuddar ger:

 • inget sido- eller huvudskydd
 • ingen vägledning som säkerställer att bilbältena är korrekt placerade och har bra passform.

Vår KID-serie med bilbarnstolar med hög rygg ger:

 • djupa, mjukt vadderade sidovingar
 • huvudstöd och bältesstyrning som kan justeras i höjdled
 • V-format ryggstöd som kontinuerligt ger en perfekt passform för ett växande barn
 • intuitivt placerad bältesstyrning

enter image description here

 1. Skyddat område hos en typisk bälteskudde
 2. Skyddat område hos en vanlig bilbarnstol med hög rygg
 3. Skyddat område hos Britax KID-serien


VARFÖR SÄLJS BÄLTESKUDDAR FORTFARANDE?

Bälteskuddar säljs fortfarande eftersom de nuvarande säkerhetsstandarderna inom EU inte kräver sidokrockstester. Om direktiven ändras tror vi inte att några nya bälteskuddar skulle klara provet. Ibland vet föräldrar heller inte att bälteskuddar inte ger något stöd för huvudet vid sidokrockar. Men på Britax designar vi våra produkter för att ge skydd vid trafikolyckor från alla krockvinklar.

KAN JAG ANVÄNDA EN BEGAGNAD BILBARNSTOL?

Vi anser att man inte ska ta risker när det gäller barnsäkerhet. En begagnad bilbarnstol med okänd historik medför alltid en risk eftersom du inte kan vara säker på att den inte har varit med om en olycka (även om den inte ser ut att ha några skador).

KAN JAG ANVÄNDA BILBARNSTOLAR FRÅN USA?

Amerikanska bilbarnstolar är godkända i enlighet med den amerikanska standarden FMVSS 230. I Europa måste bilbarnstolar hålla sig till de Europeiska säkerhetsstandarderna ECE R44/04 eller ECE R129. Därför rekommenderar vi alltid att föräldrar använder bilbarnstolar som möter Europeiska säkerhetsstandarder för användning i Europa.

ATT ANVÄNDA MIN BRITAX-PRODUKT

JAG HAR MÄRKT ATT BILBÄLTET KAN BLI LITE SLAPPT NÄR JAG ANVÄNDER MIN GRUPP 2/3-BILBARNSTOL. VAD SKA JAG GÖRA?

Bilbältets funktion på en Grupp 2/3-bilbarnstol (Britax KIDFIX II XP (SICT), KIDFIX XP (SICT), KIDFIX SL (SICT), KID II, DISCOVERY SL och ADVENTURE) är att se till att den och barnet sitter ordentligt fastspända. Det kan vara vanligt att bilbältet inte dras tillbaka tillräckligt när Grupp 2/3-bilbarnstolar används. Många faktorer bidrar till detta, bland annat temperaturen utanför och inne i bilen och vinkeln på bilbältet när det löper genom den övre bältesstyrningen på bilbarnstolen. Eftersom den övre punkten där bilbältet är fäst i bilen inte är på samma plats i alla bilar kan resultatet variera beroende på bilmodell, bilbarnstol, position av huvudstödet och andra omständigheter. Vid köp av en bilbarnstol är det viktigt att göra ett installationstest. Se också till att bilbältet dras tillbaka tillräckligt när ditt barn sitter i bilbarnstolen.

För att avgöra om bilbältet sitter korrekt, kontrollera att bältet dras tillbaka som det ska vid användning av Grupp 2/3-bilbarnstolen.

Kontrollera ditt barns bilbarnstol:

Följ alltid användarmanualerna för bilbarnstolen (inkl. typlistor om det är tillämpligt) och för bilen vid installation av bilbarnstolen.

1) När ditt barn sitter i bilbarnstolen, se till att bilbältet löper fritt och säkert genom både den övre och nedre bältesstyrningen

2) Det är viktigt att bilbältet sitter tätt intill kroppen på barnet så att det håller barnet och bilbarnstolen på plats på ett säkert sätt. Se alltid till att bilbältet är ordentligt fastspänt och att det inte är vridet.

3) När barnet har satt sig, be ditt barn att luta sig framåt och sedan bakåt i bilbarnstolen. Skulle du märka att bilbältet blir slappt och inte dras tillbaka fullständigt, prova följande:

 • Justera huvudstödet på bilbarnstolen om det är möjligt, så att det hamnar 1-2 steg högre eller lägre (beroende på barnets längd och ytterligare vägledning i användarmanualen) än den tidigare positionen.
 • Om bilbältet fortfarande inte dras tillbaka tillräckligt och bilbarnstolen har en XP-PAD, prova om bilbältet dras tillbaka om XP-PAD inte används. Om bilbältet dras tillbaka tillräckligt utan XP-PAD så kan bilbarnstolen användas utan XP-PAD. Även utan XP-PAD ger bilbarnstolen överlägset skydd.
 • Om dessa åtgärder inte löser problemet, vänta med att använda bilbarnstolen tills du kontaktat din Britax-återförsäljare för vidare instruktioner/kontroll.
 • Så länge bilbältet sitter ordentligt på plats när ditt barn rör på sig i bilbarnstolen, även om det inte dras tillbaka tillräckligt när barnet lämnar bilen, kan du använda bilbarnstolen utan problem.
VILKA BARNVAGNAR ÄR KOMPATIBLA MED BRITAX-BABYSKYDD?

Alla Britax-babyskydd är kompatibla med alla Britax och Britax BOB barnvagnar. De är också kompatibla med nedan nämnda modeller från andra ledande barnvagnsmärken:

Översikt

Fråga affärspersonalen efter eventuella adaptrar och kontakta barnvagnstillverkaren om du har fler frågor.

KAN JAG ANVÄNDA MIN BILBARNSTOL OMBORD PÅ FLYGET?

Följande Britax-modeller är godkända för användning ombord på flygplan:

 • BABY-SAFE
 • BABY-SAFE plus
 • BABY-SAFE plus II
 • BABY-SAFE plus SHR II

TÜV ID-nummer 9811400300 (ECE godkännandenr. 03301146 eller 04301146)

Passar barn upp till 13 kg eller när huvudet når stolens översta del på babyskyddet. Etikett som intygar att den kan användas vid flygresor finns på bilbarnstolen

 • ECLIPSE

TÜV ID-nummer 0000028802 (ECE godkännandenr. 040149)

Passar barn från 9 till 18 kg.
Modellen är godkänd för att användas vid flygresor tillsammans med obligatoriska kompletterande tillbehör som finns tillgängliga hos din återförsäljare.

Vi rekommenderar att du alltid kontaktar ditt flygbolag innan du reser eftersom det kan hända att de ändrat sina regler.

MITT BARN SVETTAS KRAFTIGT I BILBARNSTOLEN – VAD SKA JAG GÖRA?

Svettning hos spädbarn är ofta ett tecken på att deras förmåga att reglera sin temperatur fortfarande utvecklas. Vi rekommenderar att föräldrar använder sitt eget omdöme om barnets klädsel om det verkar som att barnet är för varmt. Vi erbjuder även särskilda sommartillbehör för vissa av våra bilbarnstolar. Se vårt utbud av tillbehör för mer information.

NÄR MIN NYFÖDDA BABY SITTER UPP FALLER HENS HUVUD IBLAND FRAMÅT. VARFÖR HÄNDER DET OCH VAD KAN JAG GÖRA?

En bils inredningsdesign kan påverka vinkeln på bilbarnstolen – och därmed också vinkeln som barnet har i bilbarnstolen. När vi designar våra bilbarnstolar är målsättningen att balansera säkerhet och bekvämlighet på ett optimalt sätt. Ju brantare vinkeln på babyskyddets baksida är desto säkrare är det om en olycka skulle ske. Ju mer utsträckt spädbarnet är i skalet desto lättare är det för ett litet barn med outvecklade nackmuskler, men säkerhetssystemet i stolen kanske inte längre fungerar optimal. Generellt sett rekommenderar vi våra kunder att söka råd från kvalificerad personal vid köp och installation av en bilbarnstol. Om en kvalificerad montör för bilbarnstolar anser att stolens vinkel blir för brant kan du be din återförsäljare eller vår kundservice om en gratis lutningsadapter till din Britax-stol. Adaptern är lätt att installera med hjälp av den medföljande manualen.

MITT BARN KAN SPÄNNA LOSS SIG / TA SIG UR SELEN SJÄLV. VAD SKA JAG GÖRA?

När vi designar våra fastspänningssystem strävar vi efter att hitta exakt rätt balans i kraften som krävs för att öppna spännet. Den ska vara tillräckligt stor för hindra barnet att öppna det själv, utan att för den skull göra det svårt att öppna vid en olycka. Ett mer komplicerat låssystem är därför heller inte lagligt tillåtet om det skulle kunna hindra en vuxen från att öppna spännet i en nödsituation.

När det gäller fastspänning rekommenderar vi att föräldrar själva hittar den bästa balansen mellan att spänna fast barnet så hårt att det blir obekvämt och barnet vill ta sig loss, och att spänna fast det så löst att det är lätt för barnet att ta sig loss ur selen. Barnet ska sitta fast ordentligt men utan att känna spänningen mot kroppen (två fingrar ska kunna få plats mellan selen och barnets bröstkorg).

MIN BILBARNSTOL FANNS I BILEN UNDER EN OLYCKA. VAD SKA JAG GÖRA?

Efter en olycka där en bilbarnstol varit inblandad, rekommenderar vi att stolen byts ut om olyckan skedde vid en hastighet av 10 km/h eller mer, eftersom kraften som absorberades av stolen kan ha orsakat sprickor i dess konstruktion (vilka kanske inte syns med blotta ögat).

KAN JAG ANVÄNDA EN BAKÅTVÄND BILBARNSTOL PÅ ETT PASSAGERARSÄTE SOM HAR EN KROCKKUDDE?

Babyskydd från grupp 0/0+ måste vara fastspända i bakåtvänt läge. Sådana bilbarnstolar ska inte användas på passagerarsäten med krockkudde. Detsamma gäller för våra grupp 0+/1-produkter såsom MAX-FIX II och DUALFIX när de är i bakåtvänt läge. MAX-FIX II och DUALFIX kan dessutom endast användas i bilar som också har ISOFIX-förankring i passagerarsätet. Se bilbarnstolens manual och bilens instruktionsmanual för mer information.

KAN JAG ANVÄNDA EN FRAMÅTVÄND BILBARNSTOL PÅ ETT PASSAGERARSÄTE SOM HAR EN KROCKKUDDE?

Britax-bilbarnstolar från grupp 1 och grupp 2-3 kan i princip användas på passagerarsätet. Detsamma gäller för grupp 0+/1-produkter såsom MAX-FIX II och DUALFIX när de är i framåtvänt läge. Vi rekommenderar dock att passagerarsätet flyttas bak så långt som möjligt om krockkudden är aktiverad. Se bilbarnstolens manual och bilens instruktionsmanual för mer information. Barn ska helst resa i baksätet så mycket som möjligt eftersom risken att skadas under en olycka är mindre.

KAN JAG ANVÄNDA ETT BABYSKYDD ELLER EN BILBARNSTOL I EN BIL SOM HAR SIDOKROCKKUDDAR?

Till skillnad från krockkuddar vid passagerarsätet blåses sidokrockkuddar upp endast lite grann - därför har de minimal kontakt med barnet. Så länge barnet är korrekt fastspänt i bilbarnstolen och inte kan luta sig utåt innebär en sidokrockkudde ingen risk.

Om du är orolig rekommenderar vi att du kontaktar biltillverkaren för att fråga hur långt ut sidokrockkudden når när den blåses upp och om det är troligt att den kommer i kontakt med en bilbarnstol på någon av ytterplatserna i baksätet. EuroNCAP testar även säkerheten hos bilbarnstolar vid sidokrockar. Gå gärna in på www.euroncap.com för att se om din bilmodell har testats.

KAN MITT BARN BEHÅLLA VINTERJACKAN PÅ NÄR DET SITTER I BILEN?

Om ett barn har en mycket tjock vinterjacka på sig finns det risk att selen eller bilbältet inte kan spännas åt tillräckligt. Därför rekommenderar vi generellt att ta av tjocka jackor i bilen och att barnet täcks med en filt över selen om det fryser.

Hur går jag tillväga om jag behöver reklamera en produkt?
VAR KAN JAG KÖPA TILLBEHÖR / EXTRA ÖVERDRAG / RESERVDELAR?

Hör efter med din återförsäljare om du behöver tillbehör och reservdelar.

ÄR BILBARNSTOLENS ÖVERDRAG TVÄTTBART?

Överdraget är avtagbart och kan tvättas med skonsamt tvättmedel i 30 °C. Följ instruktionerna på överdragets tvättrådsetikett. Överdraget får inte centrifugeras eller torktumlas.

JAG HAR TAPPAT BORT MIN INSTRUKTIONSMANUAL – VAR KAN JAG FÅ EN NY?

För att komma till manualerna för våra nuvarande modeller – klicka här

För äldre modeller, kontakta vår kundservice