BRITAX LANSERAR NY TEKNIK SOM BÄTTRE SKYDDAR BARN I BÄLTESSTOL

– SecureGuard minskar krockkraften över magen med upp till 35 procent

Malmö, 12 oktober 2015 – När ett barn som är fastspänt med ett trepunktsbälte i sin bältesstolvrider sig, somnar eller sträcker sig efter en leksak visar forskning att säkerheten äventyras. Britax lanserar nu SecureGuard, en ny del på bältesstolen som minskar krockkraften över magen med upp till 35 procent vid en eventuell kollision.

Barn sitter sällan upprätt under en hel bilresa. En rapportii visar att barn som sitter i bältesstol har en hopsjunken hållning i omkring 20 minuter av en 60 minuter lång bilresa. Bältet glider lätt upp och lägger sig över den känsliga magen istället för det starka bäckenbenet när de sover eller rör på sig.

Om en bilolycka sker medan bältet är felaktigt placerat över magen ökar risken för allvarliga bukskador väsentligt. Faktum är att hela 30 procent av skadorna som uppkommer vid en frontalkrock, vilken är den vanligaste krocktypeniii, är bukskador bland de barn som sitter i bältesstoliv. Det gör magen till den mest utsatta kroppsdelen.

 

SecureGuard – det nya fyrpunktsbältet

För att förbättra säkerheten har Britax utvecklat SecureGuard, en stabil klämma som enkelt fästs på bilens bälte. SecureGuard gör bältet till ett fyrpunktsbälte, som säkerställer att bältet förblir i en korrekt position över bäckenbenet även när barnet rör på sig under bilresan.

Krocktestervisar att SecureGuard minskar kraften över magtrakten med upp till 35 procent vid en frontalkrock, jämfört med en bältesstol utan SecureGuard.

– Att åka bil är ofta äventyrligt för barn och de rör på sig nästan hela tiden.
SecureGuard är en ny teknik som gör bilresan tryggare för barnen, ger dem frihet att röra på sig samtidigt som den ser till att bältet ligger i säkrast möjliga position. Vi är glada och stolta över att lansera SecureGuard till alla svenska och europeiska föräldrar, säger Paul Gustavsson, vd på Britax Childcare.


SecureGuard lanseras över hela Europa i september. I Sverige finns SecureGuard på en av Britax mest populära bältesstolsmodeller, KIDFIX II XP SICT.

KIDFIX II XP och KIDFIX II XP SICT för maximal säkerhet

Bältesstolen KIDFIX II XP SICT för barn mellan 15–36 kg är utrustade med SecureGuard som ser till att bilbältet sitter optimalt över höftbenen, samt med dynan XP-PAD på axelbältet som absorberar rörelseenergin från barnets nacke med upp till 30 procent jämfört med bilens vanliga bälte vid en frontalkrock. KIDFIX II XP SICT är även utrustad med det justerbara sidokrocksskyddet SICT (Side Impact Cushion Technology) som används mot den sida som är närmast bildörren för maximal säkerhet. Stolarna har högt ryggstöd med flera lutningslägen och kommer i sex färger: Black Marble, Cosmos Black, Ocean Blue, Flame Red, Mineral Purple och Green Marble.

Rek pris KIDFIX II XP SICT: från 2895 SEK

 

 

---

Referenser:
i) Bältesstolar rekommenderas för barn mellan ca 4-12 år.
ii) Older Children’s Sitting Postures, Behaviour and Comfort Experience during Ride – A Comparison between an
Integrated Booster Cushion and a HighBack Booster, IRCOBI-konferensen 2013
iii) Data från Gidas Germany 1999-2009 visade att 37% av bilolyckor är frontalkrockar, 24% seriekrockar, 20%
sidokrockar och 19% krockar bakifrån.
iv) Data om frontalkrocksskador från CASPER, baserad på 132 barn i bältesstol (bältesstol med eller utan rygg)
v) Britax interna tester med en Q6-krocktestdocka, som representerar en genomsnittlig 6-åring