Homepage Header4400x1130

Skyddar barn på väg sedan 1966

För femtio år sedan skapade vi på Britax vår första bilbarnstol. Det var på 1960-talet, och Britax var Europas ledande tillverkare av säkerhetsutrustning för bilar; vår tillverkning omfattade allt ifrån bromsar och säkerhetsbälten till fordonsbelysningstillbehör och hjälmar.


Under andra världskriget hade allmänheten fått upp ögonen för säkerhetsbältets betydelse i krigsflygplan, och i efterkrigstidens Europa var efterfrågan på ökad säkerhet i vanliga bilar stor.

50 years images12

Britax med dotterbolag var en av de första aktörerna på marknaden som tog fasta på behovet, och på 60-talet lanserade vi säkerhetsbälten till ledande personbilstillverkare över hela Europa, däribland Volkswagen, Opel och Audi.

50 years images13

Med vår stränga kvalitetskontroll och våra omfattande hållbarhets- och styrketester skiljde vi oss från konkurrenterna.


Vi bidrog även aktivt till utvecklingen av världens första standard för säkerhetsbälten – the British Standard som kom år 1960 – vilket ytterligare stärkte vår ställning på marknaden och ledde till att såväl industri som myndigheter uppmärksammade vår kompetens.

50 years images11

1966 breddade vi vårt expertkunnande till att även omfatta säkerhetsprodukter för barn i både Storbritannien och Tyskland.


Den trendiga Star Rider, som kom i rött, blått och grått, var vår första bilbarnstol på den brittiska marknaden. Stolen vände sig till barn från 6-månaders ålder upp till 5 år och var försedd med en fempunktssele, the Galaxy Harness. Selen kunde även tas loss från bilbarnstolen och användas av barn mellan 5–11 år för att hålla dem säkert fastspända i bilen.

50 years images14

Lufki utvecklades under 1966–1967 i Ulm, Tyskland, av Hermann Wetter, anställd vid Römer och tillika småbarnsfar.


Idén till bilbarnstolen föddes då han körde från Wien i Österrike till Ulm med sin nyfödda dotter placerad i en kartong i bilens baksäte. På uppmaning av sin fru tog Hermann Wetter fram en bättre och säkrare lösning.

50 years images18

Lufki var en uppblåsbar bilbarnstol i blått och rött. Britax hann bara tillverka ett par hundra exemplar innan Wetter började arbeta på en förbättrad version.


År 1969 föddes Peggy.
Peggy är en av Britax absoluta ikonprodukter, mycket välkänd på den tyska marknaden. För många som växte upp på 1970- och 1980-talen är den svart- och orangefärgade bilbarnstolen synonym med barndom och bilsäkerhet.

50 years images10

Till skillnad från många andra bilbarnsstolstillverkare som har sitt ursprung i leksaks- eller barnvagnsindustrin, har vi på Britax våra rötter i säkerhets- och bilindustrin.


Vårt unika know-how har växt fram i arbetet med att öka trafiksäkerheten för barn, och vi har använt våra kunskaper till att ta fram säkra bilbarnstolar som fungerar friktionsfritt med övriga komponenter i bilen.

50 years images

I början av 1970-talet fattade Britax det strategiska beslutet att enbart fokusera på bilbarnstolar, och i samband med detta gick vi samman med Römer.


En naturlig utveckling, inte minst med tanke på att bilsäkerhet för barn alltid legat oss varmt om hjärtat.

50 years images15

Specifically, the number one priority for all of our seats is not how they will look, but what they will do for the children they are built to protect and the everyday family freedom they provide to parents.


Vårt absolut viktigaste mål är att erbjuda säkerhetsprodukter av högsta kvalitet, produkter som låter alla föräldrar lugnt njuta av vardagslivet förvissade om att de skyddar sina barn på bästa sätt. Med vår innovativa teknologi, vår branschledande forskning, våra noggranna tester och vårt nära samarbete med bil- och racingindustrin strävar vi ständigt efter att göra livet säkrare och tryggare för alla familjer på vägarna – så att ni kan luta er tillbaka och njuta av resan.

50 years images2

GRATTISHÄLSNINGAR FRÅN HELA VÄRLDEN

Mothercare skulle vilja gratulera Britax till denna milstolpe till födelsedag. Den är representativ för ett varumärke som fortsätter att hålla sig i framkant av bilbarnstolssäkerhet, innovation och utveckling.
Mothercare, UK
Det är svårt att tro att det för mindre än 15 år sedan inte fanns någon lag om användning av bilbarnstolar – i synnerhet när vi vet hur högt våra kunder värdesätter barnens säkerhet. Spolar vi fram till 2016 är det fantastiskt att se hur saker och ting förändrats, och vi är glada över att gratulera Britax till att ha nått en så viktig milstolpe.
Danielle Slater, bilbarnstolsspecialist på Halfords, UK
Grattis till Britax Römer för dessa 50 år av kontinuerligt fokus på innovation, utveckling av säkerhetssystem och dess aktiva deltagande i utvecklingen av europeiska standarder för bilbarnstolar. Få varumärken kan skryta med en sådan historia.
Matias Massó, S.A., distributör av barnprodukter i Spanien
Britax Römers stjärna började stiga för 50 år sedan, låt den lysa starkast i ytterligare 500 år!
EDM, distributör av barnprodukter i Ryssland
Den ursprungliga ISO 9000 var helt och håller baserad på standarderna som ingenjören David Burleigh satt för Britax egen fabrik i Croydon. Så jag anser att när det gäller kvalitet så var det Britax som bokstavligen skrev kraven.
Robert Bell, butikskedjeägare och långtida Britax-kollega i Sverige
Volvo Cars gratulerar Britax-Römer på årsdagen. För oss på Volvo Cars har barnens säkerhet alltid högsta prioritet.
Volvo Car Corporation, Sweden
Säkerhet för barn i bilen är vår främsta prioritet. I Britax Römer har vi funnit en partner som har uppfyllt våra höga krav på kvalitet och säkerhet sedan 1997.
Ulrich Riestenpatt gt. Richter, VD, Volkswagen Tillbehör GmbH / Volkswagen R GmbH
1964 var jag amerikansk utbytesstudent i Tyskland och sommarjobbade på Römer i Neu Ulm. Jag arbetade i produktionen, bland annat med att fästa metalldelar i läderremmar. Jag har många bra minnen från min tid på företaget och jag behandlades väl. Ett av mina favoritminnen är att vid tretiden varje eftermiddag fick varje arbetstagare en stor flaska öl och en stor kringla.
Patrick Kennedy, tidigare Römer-anställd, New Mexico, USA
Grattis till Britax Römer på 50-årsdagen av er första bilbarnstol. Vi har samarbetat med Britax Römer i 40 år och har en framgångsrik och stark relation. Vi önskar er allt gott de kommande 50 åren.
Karl Straub, ägare av "Princess", en babybutik i Metzingen, Tyskland
Vi gratulerar Britax Römer till 50 år av barnsäkerhet på vägarna! Vår butik med babytextil och babyprodukter grundades av Ingrid Vetter 1966 – samma år som ni tillverkade er första bilbarnstol.
Silke Vetter-Kissel und Manfred Kissel, ägare av Vetter for Kids, Weinheim, Tyskland
När idéer, styrka och mod leder till nya idéer och framgång, är det på sin plats med ett grattis. Vi önskar er allt gott på 50-årsdagen av er första bilbarnstol.
Andrea Hufnagel, ägare av Kinderwagen Risch, Heidelberg, Tyskland